Etkinlikler
Rekreaktif Amaçlı Spor Aktiviteleri
Futbol, Basketbol, Voleybol ve genel vücut sağlığına yönelik çalışmalar, fitness, dayanıklılık, esnetme, plates ve atla terapi ve ata binme eğitimi yaptırılacaktır.
Gezi Faaliyetleri
Hazırlanan bu proje kapsamında il içi ve il dışı gezi programları düzenlenecektir. Bu kapsamda il içi geziler; Baskil ve Saklıkapı Kanyonu gezisi, Hazar Baba Hazar Gölü ve çevresi gezisi, Palu ve çevresi gezisi, Harput gezisi, Keban gezisi vb. İl dışı geziler ise; Doğu karadeniz gezisi, Nevşehir Kapadokya gezisi, Mardin, Tunceli, Adıyaman, Diyarbakır gezisi olarak gerçekleştirilecektir.
Sanatsal Etkinlikler
Projedeki bir diğer uygulamalı faaliyet alanımız ise sanatsal etkinlikler kısmıdır. Sanatsal etkinlikler aşağıda belirtildiği şekliyle uygulanacaktır.
Workshop ve sanatsal etkinlik
Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi içerisinde yer alan sanat atölyesinde katılımcılar atık malzemelerin neler olduğunu tanıyacaklar ve bu malzemelerle nasıl üç boyutlu çalışmalar yapılıyor uygulamalı olarak worksop ile görecekler. Ardından atık endüstriyel malzemelerden oluşan civata, somun ve metal malzemeler ile gençlere yönelik üç boyutlu tasarım çalışmaları yaptırılacaktır.
Kum Kullanılarak Gölgeleme Yöntemi İle Resim Çalışmaları
Atölyede Kum masası hazırlanacak ve cam üzerinde kum kullanılarak gölgeleme yöntemi tekniğiyle müzik eşliğinde katılımcıların resim yapmaları sağlanacaktır. Bu sayede içinde bulundukları stres ve travma durumlarından kurtulmaları psikolojik olarak rahatlamaları ve rehabilite edilmeleri amaçlanmaktadır.
Sergi Etkinliği
Proje kapsamında; Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi içerisinde bulunan atölyede katılımcılara atık endüstriyel malzemelerden sanat eserleri oluşturma çalışmaları yaptırılacaktır. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yine Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi içerisinde yer alan sergi salonunda, katılımcı öğrenciler tarafından atık endüstriyel malzemelerden hazırlamış sanat eserleri ve tasarımlar ziyarete açılacaktır.
Manevi Destek Programı
İnsan hayatında hastalık, kaza, doğal afetler, ekonomik sıkıntılar vb. sorunlar zaman zaman yaşanabilen ve herkesin az ya da çok karşılaştığı durumlardandır. Böylesi anlarda birey kendisini çaresiz ve zorda kalmış hisseder karşılaştığı zorluklar sonucu ne yapacağını bilemez hale gelir. İnsanın karşılaştığı sorunları aşmada sorunun niteliğine göre farklı çözüm yolları mevcuttur. Bu çözüm arayışları içerisinde yer alan manevi danışmanlık, bireyin hastalık, engellilik, doğal afete maruz kalma, kayıp duygusu yaşama gibi zor durumlarda kaldığında dini ve manevi referanslarla desteklenmesini ihtiva eder. Dini inanç ve değerler üzüntünün acının varlığını ortadan kaldırmaz ancak onlara anlamlar yükleyerek kabullenebilir, katlanılabilir hale getirir. Aynı zamanda manevi destek; dini inanç ve davranışların zor zamanların getirdiği olumsuz duygusal sonuçların engellenmesi veya dönüştürülmesi yolunda kullanılmasıdır. Manevi danışmanlıkta ki hedef; Yüce Güçle kurulan ilişki, Dini amacın gereği olan yaşantı, Ahlak ve Diğerkâmlık, Huzur ve vicdanen rahatlık, Dini başa çıkma, Tebliğ ve İrşad, Manevi tedavi,Manevi teselli. Bu noktadan hareketle, Deprem sonrasında psiko-sosyal travmaya maruz kalan üniversite öğrencilerine, yukarıda belirtilen hedefler göz önünde bulundurularak aşağıda belirtilen şekliyle haftada bir gün en fazla 30 kişilik gruplara manevi destek programı uygulanacaktır. Böylelikle öğrencilerin deprem sonrası maruz kaldıkları travmayı atlatmaları, hayata yeniden bağlanmaları ve kaybettikleri öz güvenlerini yeniden kazanmaları sağlanacaktır.
Psikolojik Destek Programı
Travma sonrası psikolojik destek; travmatik bir deneyim yaşayan bireylere sunulan psikolojik yardım ve destek hizmetidir. Bu destek sayesinde, travma sonrası stres bozukluğuna (TSSB) maruz kalan bireylerin ruh sağlığını iyileştirmeyi ve travmatik deneyimlerle başa çıkmayı kolaylaştırması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte depremzedelerin duygusal, zihinsel ve sosyal açıdan güçlenmelerini, dayanıklılıklarını artırarak, travmatik deneyimlerle başa çıkmalarını ve psikolojik iyilik hallerinin desteklenmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda psikoterapinin Bilişsel Davranışsal Terapi ve Bütüncül Psikoterapi modelleriyle çalışmalar yapılacaktır.